70 років із дня народження Івана Миколайчука

теґи: Іван Миколайчук, видатні українці, українське кіно, ювілей

15 червня виповнюється 70 років із дня народження відомого актора, режисера і сценариста Івана Миколайчука, якого називають душею українського поетичного кіно.

Іван Миколайчук народився 15 червня 1941 року в селі Чортория (нині Чернівецької області Україна) у багатодітній сім'ї Катерини і Василя Миколайчуків.

У 1957 році закінчив Чернівецьке музичне училище, у 1961 році – театр-студію при Чернівецькому музично-драматичному театрі імені О.Кобилянської.

У 1965 році – закінчив кіноакторський факультет КДІТМ імені І.К. Карпенка-Карого (майстерня В.І. Івченка).

У кіно Іван Миколайчук дебютував ще студентом, у курсовій режисерській роботі Леоніда Осики Двоє.

Загальне визнання і любов кіноглядача актор отримав після ролі Тараса Шевченка у фільмі Сон та Івана Палійчука у картині Сергія Парджанова Тіні забутих предків.

Пізніше оператор Тіней забутих предків Юрій Іллєнко згадував, що Миколайчук з'явився, коли всі актори вже були затверджені.

Блоги: Роздуми у семидесяту річницю Івана Миколайчука. Блог Костя Бондаренка на Корреспондент.net

"Івана дуже рекомендував його вчитель Віктор Івченко. Нас влаштовував інший виконавець, і Сергій Параджанов попросив мене, оператора фільму, провести чисто формальну пробу. Але сталося по-іншому. Те, як зажив Миколайчук перед камерою у тій давній пробі, до сих пір приголомшує мене на одну тільки згадку про це. Я кинувся з павільйону слідом за Параджановим, що вже пішов, повернув його. Через якусь чверть години Іван був затверджений на роль прямо на знімальному майданчику", – розповів в одному з інтерв'ю Ільєнко.

Фільм Тіні забутих предків отримав близько десяти радянських та зарубіжних призів і нагород, був визнаний однією із двадцяти найкращих картин світу.

Серед інших відомих робіт Миколайчука – Білий птах з чорною ознакою (1970), Пропала грамота (1972), Вавілон ХХ (1979).

Всього на рахунку Миколайчука понад 30 ролей, 2 режисерські роботи і 9 сценаріїв. У 60-70-х роках він був настільки популярний, що знімався практично в усіх фільмах того часу.

Звання народного артиста Іван Миколайчук так і не отримав. Це пояснюють тим, що за "націоналістичні ухили" його утискала радянська влада. Не раз доводилося акторові пояснювати поняття націоналізм і патріотизм в "органах", куди його часто запрошували.

Миколайчуку було присуджено Шевченківську премію (посмертно).

Іван Миколайчук помер у серпні 1987 року у віці 46 років. Його будинок у селі Чортория Чернівецької області з тих пір перетворився на музей.

Багато хто вважає його найбільшим актором в історії українського кінематографу. Він надихав українських художників, акторів, співаків та письменників того часу, які шукали українські корені і колорит у радянську епоху.

Нагадаємо, що 2 червня Верховна Рада України прийняла постанову Про відзначення 70-річчя з дня народження Івана Миколайчука.

Корреспондент.net