Пулітцерівську премію з літератури не присуджено

теґи: Пулітцерівська премія з літератури, конкурс, літературні премії

Стали відомі імена лауреатів Пулітцерівської премії за 2012 рік – однієї з найпрестижніших нагород у царині журналістики й літератури. Як стало відомо з офіційної сторінки премії, нагороду в номінації «Художня література» цього року вирішили не присуджувати. Також не було присуджено нагороди в журналістській номінації «Від редакції» (Editorial Writing).

Востаннє номінація «Художня література» лишилася без лауреата 35 років тому – аж 1977 року. Серед фіналістів цього року були «Залізничні мрії» (Train Dreams) Деніс Джонсон, «Плавляндія!» (Swamplandia!) Карен Рассел (увійшла до списку з десяти найкращих книжок 2011-го за версією The New York Times) і пригодницька повість Девіда Фостера Воллеса «Блідий король» (The Pale King), написана від імені 13-річної дівчинки.

Натомість найкращою поетичною книгою було визнано «Життя на Марсі» (Life on Mars) Трейсі К. Сміт (Tracy K. Smith).

У категорії «Драма» перемогла Алеґріа Гудес (Alegría Hudes) із п’єсою «Вода при повній ложці» (Water by the Spoonful).

Премію в категорії «Історія» посмертно присудили американському професорові Меннінґу Мараблу (Manning Marable) за біографію «Малколм Ікс: Життя перевинайдення» (Malcolm X: A Life of Reinvention).

Лауреатом у категорії «Біографіятаавтобіографія» став Джон Льюїс Ґаддіс (John Lewis Gaddis) із книгою про американського дипломата Джорджа Ф. Кеннана – «Джордж Ф. Кеннан. Американське життя» (George F. Kennan: An American Life).

Найкращоюдокументальноюлітературою журі Пулітцерівської премії визнало книжку американського критика Стівена Ґрінблатта «Відхилення: як світ став модерним» (The Swerve: How the World Became Modern), за яку він у 2011 р. вже одержав одну з найпрестижніших американських літературних нагород – Національну книжкову премію США.

Як відомо, Пулітцерівська премія вважається однією з найпрестижніших премій у царині журналістики й літератури в США. Лауреати премії визначаються опікунами Колумбійського університету у Нью-Йорку. У різні роки Пулітцерівську премію у відповідних номінаціях отримували Вільям Фолкнер, Ернест Гемінґвей, Джон Апдайк, Гарпер Лі, Роберт Фрост, Теннессі Вільямс, Артур Міллер та інші.

Повний список переможців дивіться на сайті Пулітцерівської премії.

litakcent.com