Друкарні відмовлялися друкувати роман шоумена Антіна Мухарського

теґи: "Доба. Сповідь молодого "бандерівця", 19 Міжнародний Форум Видавців у Львові, Антін Мухарський, Орест Лютий, Презентації

Твір відомого шоу мена Антіна Мухарського "Доба. Сповідь молодого "бандерівця" з ілюстраціями Андрія Єрмоленка має вийти друком у Мистецькій Агенції "Наш Формат" цієї осені. Презентація запланована на Форумі видавців у Львові.

Однак видавці книги наштовхнулися на несподівані перепони — відразу три друкарні відмовилися брати матеріал у роботу. Редактор Уляна Ходорівська розповіла, що такий випадок трапився вперше в історії агенції.

"Три харківські друкарні, з якими працює наш підрядник, відмовились друкувати книжку, посилаючись на те, що там нецензурщина й еротика, хоча еротики там нема, – повідомила вона. – Це просто скандальні ілюстрації Андрія Єрмоленка — стьоб над націоналістичним ухилом, але жодної порнографії нема. Ми припускаємо що друкарі мають певні вказівки щодо того що друкувати, а що ні. А може навіть і не вказівки, а натяки. Я впевнена, якби не було картинок з такими гаслами вони б нічого не заперечували. Але вони сказали: "Якщо ви думаєте, що у нас таке можна друкувати, то ви помиляєтесь". Ми їх прямо запитали: "А у вас що, цензура?" І вони відповіли: "Не знаю, швидше за все так, потрібно спитати у начальства".

Зрештою, видавці знайшли можливість видати книгу, але за майже конспіративних умов.

"Друкарня, яка зрештою погодилася друкувати цю книжку, виставила рахунок не від себе, а від якоїсь своєї дочірньої організації. Вони не захотіли "світитись" на сторінках книги. В кінці, як правило вказують друкарню, наклад, контакти. А вони цього не захотіли. Це говорить про рівень цензури і про ставлення до іронічної літератури в нашій державі. Також це вказує на те, що книга дійсно злободенна, якщо навіть друкарі бояться її друкувати, то що ж буде після її виходу?"

Сам автор книги Антін Мухарський дізнався про скандал випадково, хоча і не дуже здивований такою реакцією. За його словами, ця книга, яку він називає "неполіткоректним романом у чотирьох частинах про визвольні змагання 1989-1993 років", лишається актуальною і сьогодні, хоч написана у 1990-х.

Він описав головну ідею твору: "Книга про початок 90-х років, про молоду людину, яка щиро і віддано вірить в українську ідею і стикається з обставинами, які стоять на заваді успішному розвиткові України. Ця книга дуже актуальна у теперішній час, хоч написана в 1993-94 роках. Тобто минуло вже майже 20 років, а "воз и ныне там". Але що перешкоджає і робить неможливим нормальний європейський цивілізований вибір України — все це було зрозуміло ще тоді. І здавалося б, воно має зникнути, але воно стале і суворе. Ця книжка дуже радикальна. Окрім того, що там дозовано вживається ненормована лексика, там піднімаються проблеми і висловлюються думки, які завжди були відомі, але ніхто не наважувався відверто їх представляти, все якось завуальовувалося. А там це зроблено досить відкритим ходом. Там зазначено: "Нервовим людям з совковим дибілізмом, браком культури, а головне людям без почуття гумору цю книжку читати заборонено!"


Ольга СКОРОХОД

Gazeta.ua
 

Джерело: <a href="http://gazeta.ua/articles/culture/_lyudyam-z-sovkovim-dibilizmom-chitati-zaboroneno-drukarni-vidmovlyalisya-drukuva/450212">Gazeta.ua</a>