категорії: блоґ-запис

У Донецьку з’ясували справжню дату народження Василя Стуса

теґи: Василь Стус, Донецьк, Тамара Лук'янчук

 

У Донецьку з’ясували справжню дату народження Василя Стуса

В. Стус, художник В. Зарицький

У Донецьку у вівторок під філологічним факультетом Донецького національного університету зібрався мітинг. Небайдужі люди читали вірші Василя Стуса та покладали квіти до його меморіальної дошки. Адже саме тут учився дисидент, і, як стверджують місцеві оглядачі, 75 років тому народився він саме 8-го числа, а не 6-го, як пишуть у багатьох джерелах.

Біля будівлі, в якій п’ять років провчився Василь Стус, зранку було людно, незважаючи на завірюху. Громадські діячі та студенти згадували письменника, читаючи його вірші. Через негоду зібрання тривало недовго.

Заступник голови Донецької облдержадміністрації Тамара Лук’янчукрозповіла, що, можливо, цього року рушить з місця справа з облаштуванням скверу імені Стуса біля університету та встановлення пам’ятника поету, якого за переконання у радянські часи посадили на 12 років.

«В першу чергу, це університетська шана, данина своєму колишньому студенту. Я думаю, що в цьому році ця справа зрушиться з місця і буде завершена до кінця. А те, що воно не було зроблене в 12-му році, тепер у нас в університеті є ректор, а не виконувач обов’язків, є всі підстави, щоб можна було в цьому році завершити цю справу. Я думаю, що цей сквер вже в цьому році буде відкрито. Сквер – це точно. Пам’ятник… не можу вам сказати, чи пройшли всі процедури», – зазначила Тамара Лук’янчук.

Заступник голови обласної громадської організації «Просвіта» Марія Олійникобурюється з приводу того, що все ще мало робиться для того, щоб українці більше дізналися про письменника. Вона вказала на те, що навіть днем народження Стуса вважають 6 січня, хоча в його автобіографії, оригінал якої є в університеті, він власною рукою вказав, що народився 8 січня.

У коментарі Радіо Свобода Марія Олійник заявила, що пам’ятник має бути вже давно. І запропонувала: «Вони мені тут теж кажуть – грошей немає. Я кажу – я вам знайду. Є 450 депутатів, кажу, хай вони виділять кошти, не менше тисячі, хай власних, вони отримують дуже великі гроші. Нам треба десь півмільйона грошей. У нас 450 народних депутатів, по одній тисячі хоча б. Це від мене така пропозиція».

Крім цього, Марія Олійник пропонує перейменувати обласну бібліотеку імені Крупської на бібліотеку імені Стуса, адже там нещодавно відкрили музейну кімнату письменника. Зараз її пропозицію розглядає трудовий колектив.

Тим часом оригінал залікової книжки, особова справа та автобіографія, диктанти Василя зберігаються в архіві вишу. Цікаво, що підсумковий диктант з української Стус написав на «добре», а за диктант із російської отримав «відмінно».