Названо нових лауреатів премії імені Винниченка

теґи: Борис Олійник, Володимир Винниченко, Дмитро Вєдєнєєв, Леонід Горлач, Сергій Шевченко, літературні премії

30 червня в Українському фонді культури  відбулися традиційні урочистості з нагоди вручення Міжнародної літературно-мистецької премії ім. Володимира  Винниченка, яка заснована  у 1990 році і  присуджується  як за особливі  творчі досягнення  в літературі та мистецтві, так і за благодійну діяльність.

 За  20 років   існування поважної нагороди удостоєні  понад 60 відомих вітчизняних та зарубіжних  діячів  літератури  та мистецтва.  Цьогорічними  лавреатами   стали відомі письменники і журналісти:  Леонід Горлач – за історичні романи у віршах «Мамай» та «Мазепа»,   Сергій Шевченко і  Дмитро Вєдєнєєв –  за спільну працю «Розвіяні міфи. Історичні нариси і статті» та Віктор Логачов  – за роман «Правы и виноваты».

Відкриваючи церемонію нагородження, голова УФК Борис Олійник  нагадав присутнім історію заснування премії і наголосив на «невипадковості» того, що  освячена вона іменем Володимира Винниченка – одного з найвидатніших письменників ХХ століття, художника і політика трагічної долі, апологета ідеї класово-національного визволення України. Та на жаль, творча та громадсько-політична діяльність Винниченка досі належно не поцінованого «на Вкраїні милій». Не дивно, що вибір для премії його імені декому  не до шмиги, особливо тим, хто нині зі шкури пнеться, аби довести, що України до них не було  і тільки вони її виборювали.

– Але нам своє робить! Україну виборювали всі. В тім числі і нинішні лавреати, –підкреслив Борис Олійник, конкретно зупинившись на характеристиці творчості кожного.  Відомого поета, автора віршованих глибоко патріотичних історичних романів «Мамай» і «Мазепа» Леоніда Горлача Олійник назвав «явищем літератури, якому сьогодні за якістю сподіяного важко знайти рівних». Віктора Логачова ­ – українського письменника, який «пише про українське буття російською мовою», у свій час високо поцінованого Віктором Астаф’євим та Валентином Распутіним, який нині очолює літературний  журнал «Донбас» – «людиною особливо розлогих атестацій», яка у творчості прагне об’ктивної чесності, про що свідчить і його роман «Правы и виноваты». Саме  цим керувалися, на думку Б.Олійника, і автори збірника «Розвіяні міфи. Історичні нариси і статті» – офіцер запасу СБУ, журналіст Сергій Шевченко та  доктор історичних наук, профессор Дмитро Вєдєнєєв. Порушуючи такі актуальні питання в історії країни як Українська революція 1917-1921 рр., доба політичних репресій, Голодомор, Друга світова війна і повоєнний визвольний рух, вони на основі розсекречених архівних документів намагаються чесно  реставрувати  трагічне минуле України.

Вручивши  премії, Борис  Олійник закликав присутніх  озватися добрим словом про колег, «ширяючи у вільному польоті». Високу оцінку творам цьогорічних  лавреатів Винниченківської премії дали  знані діячі літератури та мистецтва Євген Лук’яненко, Анатолій Кульчицький, Михайло Шевченко, Анатолій Гай та ін.

УЛГ