День пам’яті Олеся Ульяненка

теґи: 8 травня, День пам'яті, Олесь Ульяненко

Олесь Ульяненко8-го травня у Будинку письменників зібралися друзі, приятелі, колеги та шанувальники творчості Олеся Ульяненка – письменника, фізична втрата якого чи не найболючіше вдарила по сучасній літературі. Єдиного лауреата малої Шевченківської премії, людини, що змінила світогляд багатьох із присутніх в залі. Ульяну того дня могло би виповнитися 50 років, проте не судилося… 17-го серпня 2010 року Олесь відійшов в інший світ, залишивши після себе свою творчість та безліч спогадів у тих, хто його знали.

«Час живих спогадів» – саме так назвали цей захід ті, хто пам’ятають Олеся. Голова НСПУ Віктор Баранов порівняв життя письменника із кометою: яскравий спалах, після якого ще надовго залишиається слід – творчість Ульяна. Сказав кілька добрих слів про Олеся і заступник голови НСПУ Володимир Шовкошитний, який подарував перший примірник книги спогадів про письменника його матері Катерині Василівній. Секретар НСПУ Михайло Слабошпицький розповів про стосунки Олеся з церквою Московського патріархату, яку він відкрито називав «п’ятою колоною», та з Національною експертною комісією з питань моралі. Зазначив, що Олесь був одним із небагатьох письменників, що прожили своє життя так, як його повинні прожити справжні творчі люди. Насамкінець пан Михайло, вже в якості директора видавництва «Ярославів вал» повідомив про вихід цього року трьох книжок Олеся Ульяненка.

Знаковим моментом «Часу живих спогадів» стала презентація Євгенією Чуприною та Володимиром Сергієнком Літературної премії імені Олеся Ульяненка для письменників-нонконформістів. Журі премії складатиметься із тих людей, які добре знали Ульяна – Сергія Пантюка (секретаря НСПУ по роботі з молодими авторами, модератора «Часу живих спогадів»), письменників Сергія Жадана та Леся Подерв’янського. Це ще не остаточний склад, вочевидь, він буде обговорюватися і докооптовуватися іншими письменниками. Присутній був на заході пам’яті і Віталій Кошляк (Джонсон), відомий в Україні художник, який був у приятельських відносинах з Олесем. Своїми ще живими в серці спогадами поділився і голова Київської міської організації НСПУ Михайло Сидоржевський, що згадав про їхню спільну із Ульяном поїздку на Житомирщину, про перше знайомство та про його враження від енергетики письменника. Ділились своїми спогадами в цей день про Ульяна і громадський діяч, один з лідерів УНСО Ігор Мазур (Тополя), друг юності Анатолій Сухий (лідер гурту «Рутенія»), Олег Короташ, який прочитав вірш пам’яті Олеся Ульяненка, молода поетка Анна Малігон, близький товариш Олександр Сопронюк та інші.

Після завершення «Часу живих спогадів» більшість учасників вшанування пам’яті Олеся Ульяненка поїхали на Байкове кладовище, аби покласти квіти до його могили.

Продовжився день пам’яті Ульяна презентацією книги спогадів про нього «У знятому на плівку дні». Модератор заходу, заступник голови НСПУ Володимир Шовкошитний зазначив, що головний здобуток, який залишилося після себе Ульян – це духовний храм, збудований ним. Цей храм — його творчий спадок залишений нам, сучасникам. Присутня на презентації книги спогадів про Олеся була і його мати – Катерина Василівна, яка разом із спілчанами, друзями та побратимами вшанувала пам’ять свого сина і на ранкових заходах, і на Байковому цвинтарі де він похований.

Надія Степула, упорядник книжки, подякувала всім хто залишив свої спогади та фотографії з Ульяном, та попросила пробачення у тих, чиї спогади в цій книзі не були розміщені, анонсувавши вихід другого тому спогадів. Сергій Грабар, хрещеник Олеся, один із тих, чиї спогади були розміщені у книзі нагадав про те, яким був Ульяненко, подякував всім причетним до виходу книги, та висловив готовність брати участь в створенні і другого, і подальших томів книг спогадів, адже Ульян був тією постаттю, про яку можна писати безмежно. Аня Лобановська, ще одна із авторів спогадів та статті-реквієму висловила свій жаль, що на цій зустрічі не присутній Олесь. Олег Короташ ще раз прочитав вірш, написаний ним тоді, коли Ульяна відспівували у Михайлівському соборі. Станіслав Бондаренко відзначив надзвичайно чуттєву передмову до книги, та зачитав один із опублікованих віршів Олеся. Виступали на презентації і письменниця Анна Малігон, і організатор дня пам’яті Олеся Сергій Пантюк.

Не можна забути і про видавництво завдяки якому книга побачила світ. «Український пріоритет» не отримає від продаж книги ні копійки — 10% суми з продажу передадуть матері Ульяна, інші кошти будуть спрямовані на запровадження конкурсу «Перший автор» імені Олеся Ульяненка, переможець якого зможе видати свою дебютну книгу. Умова участі в конкурсі буде лише одна — відсутність у автора опублікованих книг, обмежень по віку у конкурсі не буде, єдиним критерієм буде «справжність» книги.

Ярослав Ніколін, прес-секретар НСПУ

 

ualit.org