Друзі Олеся Ульяненка створили його меморіальну бібліотеку

теґи: Олесь Ульяненко, Полтавський національний педагогічний університет, меморіальна бібліотека Олеся Ульяненка

У Полтаві відтепер існує меморіальна бібліотека Олеся Ульяненка. Її створено у Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка.

Основу зібрання склали прижиттєві видання книжок письменника, які передав у Полтаву його друг, кінорежисер Мирослав Слабошпицький. На пропозицію Слабошпицького відгукнувся ректор Полтавського педуніверситету Микола Степаненко. Він доручив бібліотеці вишу створити на абонементі художньої літератури меморіальний фонд творів О. Ульяненка, а також книжок про нього.

"Особливу цінність книгозбірні ПНПУ імені В.Г. Короленка становлять меморіальні фонди. Цьогоріч їх поповнив доробок письменника-полтавця Олеся Ульяненка. Інтерес до цього майстра слова великий, особливо серед молоді", – говорить професор Степаненко.

Режисер Мирослав Слабошпицький прокоментував Gazeta.ua свій крок: "Книжки які я передав – прижиттєві видання Ульяненка і дві меморіальні книги: "Олесь Ульяненко. Без цензури" і книга спогадів "У знятому на плівку дня". Справа в тому, що Олесь Ульяненко проживав у неприватизованій квартирі і після його смерті, квартиру, яку він отримав колись як лауреат Шевченківської премії, – забрала держава – і зараз там вже живуть сторонні люди. Меморіальна бібліотека – це наша спроба, певною мірою, увічнити пам'ять про Олеся. Планується, що меморіальна бібліотека поступово акомулює в собі всі видання, журнальні публікації, монографії та інше, пов"язані з Ульненком. Чому в Полтаві – теж зрозуміло – Ульяненко народився в мscns Хорол Полтавської області і місцеві філологи високо цінують його, як письменника, що, на їхню думку просував полтавський діалект в українській літературі. Він там національний герой".


Gazeta.ua
Джерело: <a href="http://gazeta.ua/articles/culture/_druzi-olesya-ulyanenka-stvorili-jogo-memorialnu-biblioteku/440565">Gazeta.ua</a>